fredag 30 september 2016

Nu är jag där....

Jag vet att jag är tjatig. Jag vet att jag ska vara en "glad pensionär". Jag vet att just jag borde vara liiite tacksam som har haft ett arbete att pensioneras ifrån - alltför många av oss har inte fått den möjligheten. Jag vet att jag borde vant mig - jag har ju i alla fall arbetat halvtid sedan årsskiftet. Jag vet att jag har ett gäng före detta kollegor att besöka om livet blir  A L L T F Ö R  trist. För att inte tala om en stor misskött vänkrets! Jag vet att det är NU jag ska göra allt det där jag alltid drömt om att göra.

Men vad fanken - när nu jobbet var det som fick mig att känna mig nyttig? När mitt arbete kanaliserade mitt behov av kamp mot ojämlika livsvillkor mellan oss som inte lever upp till normen och de som gör det? När min försörjning var mitt andningshål och i viss mån mitt sociala nätverk - vad blir det nu då?

Tänk om arbetet var "allt det där jag drömt om"?

Nej, så illa är det väl ändå inte. Men jag känner mig oförklarligt vilse i pannkakan. Jag trodde jag var väl förberedd genom att skära ner min arbetstid den sista tiden. Men att arbeta halvtid blev ingen förberedelse, det blev en perfekt balans mellan fritid OCH arbete. Det passade mig utmärkt. Och nu, precis idag den 30 september 2016 avslutas mitt yrkesverksamma liv.

Jamen - säger någon - starta ett företag! Nej, jag orkar inte.
Jamen - engagera dig ideellt då, det finns hur mycket som helst att göra! Nej, jag orkar inte.
Jamen - gå med i PRO då! Och gå stavgång, nej jag orkar inte.
Jamen - lär dig ett nytt språk! Nej, kurserna har redan börjat och Babbel på nätet är ALDRIG nöjd med mitt uttal.
Jamen - skriv en bok då´rå!
Ja... kanske det. Ingen tjock sak. Ingen biografi. Ingen roman. Men ... kanske små historier...? Som en blogg, kanske? Som detta?

Jag vet. Jag kommer igen. Men just nu, just idag, den sista dagen i mitt yrkesverksamma liv känns det lite deppigt. Kan det få göra det? Det går nog över. För övrigt ska jag ut och äta middag med äldsta sonen imorgon, på fina krogen - bara vi två - så vad gnäller jag för!?